Baseline East Village

The first phase of a 1200-acre master planned community, Baseline East Village sets a new standard for neighborhood living. With a view to connectivity, a differentiated streetscape welcomes both pedestrians and another critical population: pollinators. This truly urban walkable community is linked by a pollinator corridor that connects individual gardens with significant park areas. Looking to the future, Baseline East Village celebrates walkability, sustainability and individuality.

Client

McWhinney

Location

Broomfield, CO

Services Provided

Planning
Landscape Architecture
Conceptual Design
Construction Documents
Entitlements/Zoning
Master Planning
Parks & Recreation Planning
Programming
Schematic Design
Urban Design/Planning
3D Visualizations

To enhance a fluid, connected lifestyle, we found new ways to lay out critical community infrastructure.

We created a place that accommodates the varied styles of different builders on every lot, yet delivers a cohesive community experience that promotes health and sustainability.

We adopted a new way of thinking about urban design to create an inspired blend of urban/suburban and traditional/innovative elements with pedestrian connectivity at heart.

Streets are laid out with tight build-to lines and minimal setbacks, and differentiated with multiple housing types within individual blocks.

A true “living street”, Community Street gives the public realm back to pedestrians by moving fire lanes to the alleys and artfully incorporating utilities. Colorful planters, a mix of overhead and in-ground lighting, and site furniture are focal points.

A pollinator corridor links the community with two significant park areas that provide unique greenspace and a rich pollinator environment.